Ο διακοπτόμενος ύπνος συνδέεται με βλάβη στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Toronto, ανακάλυψαν ότι ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αρτηριοσκλήρυνσης στον εγκέφαλο και περισσότερο εγκεφαλικό ιστό να στερείται οξυγόνου- και τα δυο μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Dr. Andrew Lim, του University of Toronto, δήλωσε ότι τα είδη εγκεφαλικού τραυματισμού που παρατηρήθηκαν είναι σημαντικά, επειδή μπορεί ενδεχομένως να μη συμβάλλουν μόνο στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και στη χρόνια προοδευτική, νοητική και κινητική βλάβη.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, ερευνητές έκαναν αυτοψία στον εγκέφαλο 315 ανθρώπων περίπου 90 ετών των οποίων ο ύπνος παρακολουθήθηκε για τουλάχιστον μια εβδομάδα όσον αφορά την ποιότητα, ενώ υπολογίστηκε και ο κιρκαδιανός ρυθμός.

Συνολικά, ποσοστό 61% των εγκεφάλων είχε σημάδια μέτριας έως σοβαρής βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία και 29 από τους εγκεφάλους είχαν σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμμετέχοντες με περισσότερο διακοπτόμενο ύπνο είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή αρτηριοσκλήρυνση στον εγκέφαλο και για κάθε επιπλέον 2 ξυπνήματα την ώρα είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για ορατά σημάδια στέρησης οξυγόνου.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι ερμηνείας των αποτελεσμάτων. Ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, η φτωχή κυκλοφορία στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο ή και τα δυο μπορεί ενδεχομένως να προκαλούνται από άλλον παράγοντα κινδύνου, δήλωσε ο ερευνητές.

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα