Η κολπική μαρμαρυγή φαίνεται να είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια και θάνατο στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The BMJ.

Διεθνής ομάδα ερευνητών θέλησε να υπολογίσει τη σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου σε γυναίκες και άντρες και να συγκρίνει τα φύλα.

Σε μετα- ανάλυση 30 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1966 και Μαρτίου 2015 οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όλες οι έρευνες είχαν τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες με κολπική μαρμαρυγή και 50 χωρίς την πάθηση. Ανέφεραν σχέσεις, ανα φύλο, μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και θνησιμότητας από όλα τα αίτια, θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών γεγονότων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η κολπική μαρμαρυγή συνδέθηκε με 12% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια στις γυναίκες και πολύ ισχυρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, καρδιακών γεγονότων και καρδιακής ανεπάρκειας. Η αιτία των διαφορών ανάμεσα στα φύλα δεν είναι γνωστή.

Όσον αφορά την κλινική φροντίδα, τα αποτελέσματα στηρίζουν την ανάπτυξη συγκεκριμένου σκορ κινδύνου για τη νόσο στις γυναίκες και πιο επιθετική αγωγή των παραγόντων κινδύνου σε αυτές, όπως πρόσφατα συστάθηκε από την American Heart Association.

Πηγές:
The BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα