Η πλούσια σε ίνες διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία έναντι της πνευμονικής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Corrine Hanson, του University of Nebraska Medical Center, δήλωσε ότι η πνευμονική νόσος είναι σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επομένως είναι σημαντικό να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου για να υπάρξει πρόληψη.
Ωστόσο, εκτός από το κάπνισμα, πολύ λίγες στρατηγικές πρόληψης έχουν εντοπιστεί.

Η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί ενδεχομένως να είναι πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος να υπάρξει επίδραση στον κίνδυνο πνευμονικής νόσου.

Ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 2.000 Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας 40 έως 79 ετών.
Ανακάλυψαν ότι το 68% όσων είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ινών είχε φυσιολογική πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με ποσοστό 50% όσων είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη ινών.

Μόνο το 15% αυτών που κατανάλωσαν πολλές ίνες είχαν περιορισμό στον αεραγωγό έναντι ποσοστού 30% όσων είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη ινών.

Άνθρωποι με την υψηλότερη κατανάλωση ινών επίσης είχαν καλύτερη εικόνα σε 2 σημαντικές εξετάσεις αναπνοής. Είχαν μεγαλύτερη πνευμονική ικανότητα και μπορούσαν να εκπνέουν περισσότερο αέρα σε ένα δευτερόλεπτο.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ινών και της καλύτερης υγείας των πνευμόνων δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει ότι είναι αιτιατή.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα με νέες έρευνες, εκστρατείες ενημέρωσης μπορεί μελλοντικά να στοχεύουν στη διατροφή και τις ίνες ως ασφαλή και οικονομικό τρόπο πρόληψης της πνευμονικής νόσου.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι διατροφή που είναι υψηλή σε ίνες προστατεύει από την καρδιακή νόσο και τον διαβήτη και ότι οι ίνες μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Annals of the American Thoracic Society.

 

Πηγές:
Annals of the American Thoracic Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο