Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όταν μια γυναίκα δεν κοιμάται καλά αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Έρευνα του Harvard T. H. Chan School of Public Health δείχνει ότι στις γυναίκες, προβλήματα ύπνου όπως δυσκολία να αποκοιμηθούν, ροχαλητό, λιγότερες από 6 ώρες ύπνου και άπνοια, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα δείχνει ότι στις γυναίκες τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με τον αυξημένο κίνδυνο να κυμαίνεται από 47% για μια διαταραχή ύπνου έως τετραπλάσιες πιθανότητες στην περίπτωση 4 προβλημάτων σε συνδυασμό.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 133.353 γυναικών χωρίς διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Ως δυσκολία στον ύπνο ορίστηκε η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποια γυναίκα ή να παραμένει κοιμισμένη ‘’όλο το διάστημα’’ ή ‘’σχεδόν όλο το διάστημα’’.

Ο ερευνητής Yanping Li δήλωσε ότι η δυσκολία στον ύπνο συνδεόταν σημαντικά με τον διαβήτη τύπου 2.

Η σχέση εξηγείται μερικώς από σχέσεις με την υπέρταση, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και συμπτώματα κατάθλιψης και είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν συνδέεται με άλλες διαταραχές ύπνου.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των καλών συνηθειών και του επαρκούς ύπνου στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ενώ παρέχουν και ενδείξεις στους γιατρούς και στους ερευνητές για μελλοντική πρόληψη του διαβήτη σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου με πολλές διαταραχές ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.

 

Πηγές:
Diabetologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη