Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι που φέρουν το γονίδιο APOE4 το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, οι οποίοι έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα θαλασσινών την εβδομάδα είχαν λιγότερα σημάδια αλλαγής στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο. Αντίθετα η σχέση δεν φάνηκε στον εγκέφαλο εθελοντών που έτρωγαν ψάρια σε εβδομαδιαία βάση αλλά δεν έφεραν το γονίδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους εγκεφάλους για επίπεδα υδραργύρου ο οποίος μπορεί να βρεθεί στα θαλασσινά και είναι γνωστό πως είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση θαλασσινών συνδεόταν με αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο αλλά όχι με την ποσότητα πλακών βήτα αμυλοειοδούς πρωτεΐνης και δεματίων πρωτείνης Ταυ, που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Η έρευνα θέλησε να διαπιστώσει αν η κατανάλωση θαλασσινών συνδέεται με επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο και αν η συγκεκριμένη κατανάλωση ή τα επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο μπορεί να παίζουν ρόλο στις εγκεφαλικές αλλαγές που οδηγούν στη νόσο Alzheimer και σε άλλα είδη άνοιας.

Οι συμμετέχοντες, στην έρευνα του Rush University Medical Center, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, σε ετήσια βάση, για ορισμένα χρόνια.

Στην έναρξη της έρευνας οι συμμετέχοντες ήταν νοητικώς εντάξει αλλά ορισμένοι εμφάνισαν τελικά νοητική εξασθένηση και άνοια.
Ο εγκέφαλος των 286 συμμετεχόντων που είχαν αποβιώσει, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 89,9 ετών, αναλύθηκε για τον εντοπισμό νευροπαθολογιών ή σημαντικών αλλαγών, καθώς και για νόσο Alzheimer και άλλα είδη άνοιας.

 

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]