Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών από πτώσεις, σε ηλικιωμένους άντρες, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Thomas Gill, καθηγητής στο Yale University, δήλωσε ότι πρόγραμμα άσκησης ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση του ποσοστού σοβαρών πτώσεων στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Αν και τα ευρήματα ήταν μεικτά, υποδεικνύουν ότι η μέτρια άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών πτώσεων-κύρια αιτία τραυματισμών σε ανθρώπους 70 ετών και άνω, δήλωσε ο Gill.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 1.600 άντρες και γυναίκες που δεν ασκούνταν, ηλικίας 70 έως 89 ετών, οι οποίοι είτε έλαβαν μέρος σε μακροχρόνιο πρόγραμμα άσκησης, μέτριας έντασης, είτε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγεία.
Στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνονταν το περπάτημα και η ευλυγισία καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας.

Σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγεία, άντρες στην ομάδα άσκησης είχαν 38% μικρότερο κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών από πτώσεις, 53% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων λόγω πτώσης και 59% χαμηλότερο ποσοστό τραυματισμών από πτώση που χρειάζονταν νοσηλεία.

Το πρόγραμμα άσκησης δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο των γυναικών για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού BMJ.

Οι άντρες στην ομάδα άσκησης ενίσχυσαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας περισσότερο από τις γυναίκες και είχαν επίσης μεγαλύτερη βελτίωση στο βηματισμό, στην ισορροπία και στη δύναμη των μυών.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;