Έπασχε ο Μιχαήλ Άγγελος, ίσως ο πιο ξακουστός ζωγράφος και γλύπτης της Αναγέννησης, από οστεοαρθρίτιδα; Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη πορτραίτων του καλλιτέχνη, όπως και διάφορων ιστορικών ντοκουμέντων.

Συγκεκριμένα, τρία πορτραίτα που απεικονίζουν τον καλλιτέχνη μετά την ηλικία των 60 και 65 ετών δείχνουν το αριστερό του χέρι να εμφανίζει σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, μελετώντας τα προσωπικά του γράμματα, η διάγνωση μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρη.

Σε πολλά σημεία των επιστολών του, ο Μιχαήλ Άγγελος αναφερόταν σε μία πάθηση, μιλώντας για αυτήν με έναν γενικό όρο της εποχής, που γνωρίζουμε ότι συμπεριλάμβανε όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων. Μια πιθανή εξήγηση για τα προβλήματα στα χέρια του ήταν το ότι πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του δημιουργώντας γλυπτά. Στο τέλος της ζωής του, ο ζωγράφος και γλύπτης δεν μπορούσε να γράψει, και απλά έβαζε την υπογραφή του στις επιστολές του.

Το σίγουρο είναι πως ιστορικά ντοκουμέντα λένε πως ο Μιχαήλ Άγγελος δούλευε μέχρι και έξι μέρες πριν τον θάνατό του, στις 18 Φεβρουαρίου 1564, τρεις εβδομάδες πριν τα 89τα γενέθλιά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]