Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά ετών υποχώρησαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στην αρχή του έτους, λόγω της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, και κυρίως της ζάχαρης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων που καταρτίζει ο FAO διαμορφώθηκε στις 150,4 μονάδες τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σημειώνεται πως ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές στις διεθνείς αγορές για πέντε βασικές ομάδες εμπορευμάτων, τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά, τα κρεατικά και τη ζάχαρη, σε μηνιαία βάση.

Τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας κατά 4,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και καταγράφοντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις μήνες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στον Δείκτη Τιμών Γαλακτοκομικών (-3%), ενώ τα Δημητριακά και τα Φυτικά Έλαια υποχώρησαν κατά 1,7%.

Σύμφωνα με τον FAO, μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στη μείωση των τιμών είναι οι γενικά επαρκείς συνθήκες αγροτικών προμηθειών, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου.

Για το υπόλοιπο του έτους, ο FAO σημειώνει πως οι ενδείξεις για τη σοδειά του 2016 είναι ανάμικτες και πως πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης