Οι εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν την αίσθηση της γεύσης σε ασθενείς, ανακάλυψαν ερευνητές του University of Pennsylvania.

Αν και δεν αποκαλύφθηκε αιτιατή σχέση στην έρευνα, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό ασθενών είχε προβλήματα γεύσης, σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, και όσο περισσότερες βλάβες φάνηκαν στη μαγνητική τομογραφία τόσο χειρότερη ήταν η αίσθηση της γεύσης στον ασθενή.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κούραση, νοητικές δυσκολίες και απώλεια όρασης. Προβλήματα γεύσης αναφέρονται λιγότερο συχνά, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθη όσον αφορά θέματα όσφρησης και γεύσης, επομένως αυτά μπορεί να αναφέρονται σε χαμηλότερο βαθμό.

Ο Dr. Richard Doty, δήλωσε πως φαίνεται ότι αριθμός ασθενών εμφανίζει ελλείψεις στη γεύση, περισσότερο από όσο εκτιμάτο αρχικά.

Αυτό υποδεικνύει ότι η αλλαγμένη λειτουργία της γεύσης είναι σχετικά κοινό χαρακτηριστικό στην πολλαπλή σκλήρυνση,
Οι ερευνητές επέλεξαν 73 ασθενείς και 73 υγιείς ανθρώπους και τους υπέβαλαν σε εξέταση γεύσης και σε μαγνητική τομογραφία 52 περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο.

Γενικά, σε σχέση με τα αναμενόμενα, διπλάσια ήταν τα ελλιπή σκορ γεύσης των ασθενών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα σχέση μεταξύ όσφρησης και νόσου θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν καλύτερα τη νόσο και να ελέγξουν τα συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα