Τα μωρά είναι πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος αν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης λάμβαναν παρακεταμόλη, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Παιδιά που εκτέθηκαν στην ουσία κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας τους εμφάνισαν άσθμα στην ηλικία των 3 ετών, έδειξε η έρευνα.

Η Maria Magnus, του Bristol University, δήλωσε ότι η ανακάλυψη πιθανών αρνητικών επιδράσεων είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία, καθώς η παρακεταμόλη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παυσίπονο στις εγκύους και στα παιδιά.

Η έρευνα εξέτασε την εικόνα άσθματος στις ηλικίες των 3 και 7 ετών και αξιολόγησε την πιθανότητα να είναι η σχέση αποτέλεσμα των 3 πιο συχνών αιτιών χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη. Πόνο, πυρετό και γρίπη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό International Journal of Epidemiology, έδειξαν ότι ποσοστό 5,7 % των παιδιών είχαν άσθμα στην ηλικία των 3 ετών και ποσοστό 5,1 % στην ηλικία των 7.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα Norwegian Mother and Child Cohort Study, οι ερευνητές συνέκριναν σχέσεις μεταξύ αρκετών παθήσεων κατά τη διάρκεια της κύησης (χωρίς και με χρήση παρακεταμόλης) και της εμφάνισης άσθματος σε 114.500 παιδιά.

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας