Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με άλλους ανθρώπους που δεν έχουν την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Esme Fuller-Thomson, του University of Toronto, δήλωσε ότι ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη οι περισσότεροι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για απόπειρα αυτοκτονίας, όσοι είχαν σχιζοφρένεια είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια που ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σωματικά στην παιδική τους ηλικία είχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Η έρευνα εξέτασε αντιπροσωπευτικό δείγμα 21.744 Καναδών, από τους οποίους 101 ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Η ερευνήτρια Bailey Hollister, του University of Toronto, δήλωσε ότι όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο στους 101 ανθρώπους με σχιζοφρένεια ανακάλυψαν ότι γυναίκες και όσοι είχαν ιστορικό χρήσης αλκοόλ και ουσιών και/ ή μείζονα κατάθλιψη ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Η Fuller-Thomson σημείωσε ότι όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι εξαιρετικά ευάλωτος πληθυσμός. Η γνώση του επιπλέον κίνδυνου απόπειρας αυτοκτονίας που συνδέεται με την κακοποίηση στην παιδική ηλικία και τη χρήση ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν τη στόχευση και να προσεγγίσουν αυτόν τον πληθυσμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Schizophrenia Research and Treatment.

 

Πηγές:
Schizophrenia Research and Treatment.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο