Νέα έρευνα συνδέει την κακή φόρμα στη μέση ηλικία με μικρότερο εγκέφαλο, 20 σχεδόν χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι επιλογές υγείας και τρόπου ζωής μπορούν να έχουν μεγάλη επίπτωση πολλά χρόνια αργότερα, συρρικνώνοντας τον εγκέφαλο όσων κάνουν καθιστική ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Περιέλαβε 1.094 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 40 έτη και δεν είχαν καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια στην έναρξη. Επίσης δεν λάμβαναν βήτα αναστολείς.

Υποβλήθηκαν σε εξέταση με διάδρομο, μεταξύ 1979 και 1983, για να δώσουν οι ερευνητές κάποιο σκορ σχετικά με το επίπεδο φόρμας τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση της εξέτασης στην αρτηριακή πίεση των ανθρώπων.
Περίπου 20 χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βραχύτερη εκδοχή της εξέτασης με τον διάδρομο, όπως και σε εξέταση εγκεφαλικής λειτουργίας και μαγνητική τομογραφία, για να μετρηθεί ο όγκος του εγκεφάλου.

Άνθρωποι με υψηλότερους παλμούς ή υψηλότερη διαστολική πίεση κατά την εξέταση είχαν μικρότερο εγκέφαλο στο μέλλον, δήλωσε η ερευνήτρια Nicole Spartano, του Boston University School of Medicine.

Μαζί με αυτή τη σχέση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μικρότερη ομάδα των αρχικών συμμετεχόντων που εμφάνισαν καρδιοπάθεια ή άρχισαν να λαμβάνουν βήτα αναστολείς μετά την πρώτη εξέταση είχε περισσότερα σημάδια εγκεφαλικής γήρανσης όταν μετρήθηκε αργότερα.

Η Spartano δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η καλή φόρμα μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους με προϋπέρταση ή υπέρταση, ώστε να επιβραδυνθεί η διαδικασία γήρανσης μελλοντικά. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το αν η άσκηση κάνει τη διαφορά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η σχέση είναι αιτιατή.
Η έρευνα ενισχύει τη σημασία της άσκησης στη μέση ηλικία για την προαγωγή της υγείας της φαιάς ουσίας, καθώς κάποιος μεγαλώνει, δήλωσε η Jennifer Molano, του University of Cincinnati College of Medicine, στο Ohio.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;