Η κατανάλωση περισσότερου καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την ηπατική βλάβη που συνδέεται με μεγάλη κατανάλωση τροφίμων και αλκοόλ, υποδεικνύει επισκόπηση ερευνών.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 9 ερευνών σε περισσότερους από 430.000 συμμετέχοντες και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση 2 επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με 44% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης.

Ο Dr. Oliver Kennedy, του Southampton University, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η κίρρωση είναι δυνητικά μοιραία και δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό ο κίνδυνος να μειώνεται ενδεχομένως με την κατανάλωση καφέ.

Ο Kennedy πραγματοποίησε ανάλυση μέσης κατανάλωσης καφέ σε προηγούμενες έρευνες για να διαπιστώσει πόσο η πρόσθεση 2 επιπλέον φλιτζανιών καθημερινά θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες ηπατικής νόσου.
Συνδυαστικά, οι έρευνες περιέλαβαν 1.990 ασθενείς με κίρρωση.

Σε 8 από τις 9 έρευνες που αναλύθηκαν, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά 2 φλιτζάνια την ημέρα συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου κίρρωσης.

Σε όλες εκτός από μια έρευνες ο κίνδυνος κίρρωσης συνέχισε να μειώνεται καθώς αυξάνονταν τα καθημερινά φλιτζάνια καφέ.
Σε σύγκριση με καθόλου κατανάλωση καφέ, ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο κίρρωσης. Με 2 φλιτζάνια ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 43% ενώ μειώθηκε 57% για 3 φλιτζάνια και κατά 65% για 4.
Ωστόσο τα αποτελέσματα αφήνουν ακόμα ορισμένες ερωτήσεις χωρίς απάντηση.

Μια έρευνα, για παράδειγμα, ανακάλυψε ισχυρότερη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου κίρρωσης ήπατος με τον καφέ φίλτρου σε σχέση με τον βραστό.

Αν και οι έρευνες έλαβαν υπόψη την κατανάλωση αλκοόλ, δεν έλαβαν όλες υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για κίρρωση όπως αυτή του Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ερμηνεύσουν τα ευρήματα ως αφορμή να αγοράζουν καφέ με πολλές θερμίδες ως τρόπο πρόληψης της ηπατικής νόσου, προειδοποίησε ο ερευνητής.

Επίσης, δεν είναι σαφές ακριβώς πώς ο καφές θα μπορούσε να οδηγεί σε πιο υγιές ήπαρ ή αν παίζει ρόλο το είδος της μεθόδου παρασκευής ή των κόκκων.

Ο Kennedy δήλωσε ότι ο καφές είναι πολύπλοκο μείγμα που περιέχει εκατοντάδες χημικές ουσίες και δεν είναι γνωστό ποιες από αυτές είναι υπεύθυνες για την προστασία του ήπατος.

Η Samantha Heller, του New York University Langone Medical Center, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καφές δεν είναι αρκετά ισχυρός ώστε να εξισορροπεί παράγοντες του τρόπου ζωής που βλάπτουν σοβαρά το ήπαρ.

Πηγές:
Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος