Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να είναι καλός δείκτης πιο επιθετικών μορφών καρκίνου στον προστάτη, ανακάλυψαν ερευνητές του Northwestern University σε πρόσφατη έρευνα.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που ανακάλυψαν ότι ασθενείς με λιγότερη βιταμίνη D στο αίμα τους μπορούσαν να έχουν πιο επιθετικούς όγκους αλλά η νέα έρευνα έδειξε άμεση σχέση με βάση το πότε εξετάστηκε ο ασθενής.

Τα επίπεδα βιταμίνης D είναι ήδη γνωστό πως αποτελούν βιοδείκτη για οστική πυκνότητα και ότι καθιστούν άλλες νόσους πιο επιθετικές. Επομένως, τα ευρήματα δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη.

Ο Dr. Adam Murphy, δήλωσε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει τον επιθετικό καρκίνο στον προστάτη ως βιοδείκτης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 190 άντρες που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση προστάτη λόγω καρκίνου μεταξύ 2009 και 2014.
Μεταξύ των ασθενών οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 45,8% είχε πιο επιθετικούς καρκίνους του προστάτη, με σημαντικό ποσοστό να έχει επίσης έλλειψη βιταμίνης D που διαγνώστηκε πριν την εγχείρηση.

Ο Murphy δήλωσε ότι όλοι οι άντρες θα πρέπει να αναπληρώνουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο φυσιολογικό, με βάση το ρόλο της στην υγεία των οστών και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Θεωρεί ότι είναι έξυπνο προληπτικό μέτρο φροντίδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jourmal of Clinical Oncology.

Πηγές:
Jourmal of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]