Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν ανθρώπους που κάνουν δίαιτα να χάσουν επιπλέον κιλά, καθιστώντας τους πιο χορτάτους, σύμφωνα με ερευνητές.

Ερευνητές με επικεφαλής την Jaapna Dhillon, του Purdue University, στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν συστηματική επισκόπηση των ενδείξεων για την επίδραση της πρόσληψης πρωτεΐνης στον κορεσμό και επιβεβαίωσαν ότι η πρωτεΐνη μας καθιστά πράγματι πιο χορτάτους.

Ο ερευνητής Richard D Mattes, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών και θα πρέπει να συνδέεται πιο ισχυρά με την αξιολόγηση του κορεσμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποικιλία στατιστικών προσεγγίσεων για να ερμηνεύσουν τα στοιχεία.

Η ανάλυση έδειξε ότι υψηλότερο φορτίο πρωτεΐνης έχει μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό σε σχέση με το χαμηλότερο φορτίο.

Με την επιβεβαίωση ότι η πρόσληψη πρωτείνης συνδέεται με τον κορεσμό, η μετρίως υψηλότερη πρωτεΐνη μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

Ο Mattes δήλωσε ότι ενώ η πρωτεΐνη μπορεί να οδηγεί σε κορεσμό δεν είναι μαγική λύση για όσους κάνουν δίαιτα. Αισθήσεις όπως η πείνα και ο κορεσμός δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη. Όποιος έχει αισθανθεί κάποτε τέτοιο κορεσμό που να μη μπορεί να τελειώσει το γεύμα αλλά έχει χώρο για επιδόρπιο, το γνωρίζει πολύ καλά.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν την ακριβή ποσότητα πρωτείνης που χρειάζεται για να παραταθεί ο κορεσμός.

Πηγές:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας