Η περίοδος της νηστείας είναι ευεργετική για την υγεία καθώς δεν καταναλώνουμε κρέας και τα προϊόντα του και επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Πολλοί μάλιστα συνδυάζουν τη νηστεία με την προσπάθεια απώλειας βάρους εν όψει καλοκαιριού.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η νηστεία τελικά οδηγεί σε πρόσληψη βάρους! «Αυτό συμβαίνει λόγω της περιορισμένης πρόσληψης πρωτεΐνης, η οποία μειώνει σημαντικά το αίσθημα κορεσμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η στροφή σε αλόγιστη κατανάλωση υδατανθράκων όπως το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα πολλά φρούτα. Ας μην ξεχνάμε και την υπερκατανάλωση νηστίσιμων όπως ο χαλβάς, ο οποίος θα σας “φορτώσει” με 300 θερμίδες ανά 60 μόλις γραμμάρια!» τονίζει η κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου.

Για να μην μας βρει το τέλος της νηστείας με παραπάνω κιλά είναι σημαντική η αναπλήρωση της χαμένης πρωτεΐνης που θα αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Προτιμήστε τα υποκατάστατα των ζωικών γαλακτοκομικών όπως τα προϊόντα σόγιας (υπάρχουν σε μορφή γάλατος, τυριού, γιαουρτιού) και το γάλα αμυγδάλου.
  • Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και έτσι λαμβάνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας παραπλήσιας με αυτή του κρέατος.
  • Επιλέξτε φυτικά τρόφιμα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως τα μανιτάρια και η κινόα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Ο αποκλεισμός βασικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο και ο σίδηρος δεν θα πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα από εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά και άτομα με οστεοπόρωση ή σιδηροπενική αναιμία. Ο περιορισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων και η ακόλουθη έλλειψη σιδήρου, οδηγεί σε αδυναμία και κόπωση. Για αυτό επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως τα στρείδια και οι φακές και συνοδεύστε τα με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι και οι πιπεριές, που θα αυξήσουν την απορρόφηση του.

Ωστόσο, παρά τα μελανά σημεία της νηστείας, υπάρχουν και κάποια οφέλη κυρίως για τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Φαίνεται πως λόγω του περιορισμού ζωικών προϊόντων όπως το χοιρινό, το αρνί και τα τυριά – τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος - βελτιώνονται τα επίπεδα της ολικής και της “κακής” LDL-χοληστερόλης. Οι βιοχημικοί αυτοί δείκτες είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο