Περιλάμβανε όλες τις νεώτερες εξελίξεις στη χειρουργική του καταρράκτη και τη διαθλαστική χειρουργική και αποτέλεσε την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη χώρα μας με ρεκόρ συμμετεχόντων από περισσότερες από 76 χώρες.

Εξέχουσα θέση στις εργασίες του φετινού συνεδρίου είχε το Femtosecond laser στη χειρουργική του καταρράκτη. Το Femtosecond laser έχει τα τελευταία χρόνια εφαρμογή στην επέμβαση του καταρράκτη προσφέροντας ακρίβεια και επαναληψιμότητα στο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το Femtosecond laser δημιουργεί κερατικές τομές στον κερατοειδή, κάνει την καψουλόρηξη, την τομή δηλαδή στο πρόσθιο περιφάκιο (την κάψα του κρυσταλλοειδούς φακού) χωρίς να εισέρχονται εργαλεία στο μάτι.

Κατακερματίζει τον φακό και προετοιμάζει το μάτι με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια για τη δεύτερη φάση της επέμβασης κατά την οποία ο κατακερματισμένος φακός αφαιρείται με υπερήχους, χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλότερη ενέργεια. Στην τελική φάση της επέμβασης, αφού έχει αφαιρεθεί το περιεχόμενο του θολωμένου φακού τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφακός μέσα στη θήκη του φυσικού φακού. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών από τραυματισμό των ευαίσθητων ιστών ειδικά σε μάτια με ασταθή στηρικτικά συστήματα φακού.

Η απαιτούμενη ενέργεια υπερήχων είναι πολύ χαμηλότερη, επειδή θα έχει προηγηθεί ο κατακερματισμός του πυρήνα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμη γρηγορότερη αποκατάσταση της όρασης.

Η διόρθωση όμως και των υπόλοιπων διαθλαστικών προβλημάτων του ασθενή κατά την επέμβαση καταρράκτη αποτελεί επίκεντρο της έρευνας ώστε ο ασθενής μετά την επέμβαση να έχει καλή μακρινή, κοντινή και ενδιάμεση όραση χωρίς να εξαρτάται από γυαλιά.

Οι ασθενείς έχουν την επιλογή εξελιγμένων τορικών και πολυεστιακών ενδοφακών που μπορούν να διορθώσουν την μυωπία, την υπερμετρωπία αλλά και τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία αντίστοιχα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]