Η μίμηση κινήσεων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με νόσο του Alzheimer να ανακτήσουν μέρος των χαμένων ικανοτήτων τους τις οποίες έχει κλέψει η νόσος, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η αντιγραφή των κινήσεων αποτελεί βασική κοινωνική δεξιοτεχνία που βοηθά ανθρώπους να ξαναμάθουν και μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο Ambra Bisio, του University of Genoa, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η μίμηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση ασθενών με τη νόσο. Τέτοιοι ασθενείς, πρόσθεσε, μπορούν ακόμα να μιμούνται οικειοθελώς την κίνηση ενός αντικειμένου καθώς και αυτή ενός ανθρώπου.

Αν η ικανότητα παραμείνει άθικτη, ένας ασθενής θα μπορούσε να μάθει ξανά πώς να πραγματοποιεί εργασίες που έχουν γίνει δύσκολες λόγω της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, και έδειξαν ότι τουλάχιστον για ελαφρά στάδια της νόσου, ασθενείς με Alzheimer διατηρούσαν την ικανότητα να μιμούνται μια απλή κίνηση ενός ανθρώπου ή μιας κινούμενης τελείας σε οθόνη υπολογιστή, υποδεικνύοντας ότι τέτοιες ασκήσεις μπορεί ενδεχομένως να συμπληρώσουν τις τρέχουσες θεραπευτικές μεθόδους.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι ασθενείς είχαν καλύτερη επίδοση στην επαφή με τον άνθρωπο- εκπαιδευτή παρά με τον υπολογιστή όσον αφορά τη σωματική και τη νοητική αποκατάσταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερων στρατηγικών για την αποκατάσταση ασθενών στο μέλλον.



 

Πηγές:
Frontiers in Aging Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης