Περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου έχουν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αναφέρει νέα έρευνα. Ωστόσο, η διακοπή του μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Η Deborah Symmons, του University of Manchester, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αρχίζει να μειώνεται σε ασθενείς που σταματούν το κάπνισμα και συνεχίζεται χρόνο με το χρόνο.

Η Symmons ανέλυσε στοιχεία ασθενών με τη νόσο, στη Βρετανία. Ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που κάπνιζαν είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Ο κίνδυνος μεταξύ πρώην καπνιστών ήταν παρόμοιος με αυτόν όσων δεν κάπνιζαν ποτέ και μειώθηκε για κάθε επιπλέον χρόνο που δεν κάπνιζαν πια.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι η νέα έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες δημόσιας υγείας και ρευματολόγους για να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι να διακόψουν το κάπνισμα και να μειωθούν οι πρόωροι θάνατοι, ιδιαίτερα για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα παίζει ρόλο στην εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επομένως το ποσοστό καπνίσματος σε ανθρώπους με τη νόσο είναι υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα, επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο, σοβαρή λοίμωξη και απεικονιστικές νόσους, εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Arthritis Care and Research.

 

Πηγές:
Arthritis Care and Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"