Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών νόσων, όπως άσθμα, στα μωρά.

Στους 6 μήνες, δεν υπήρχε διαφορά στα ποσοστά αλλεργίας μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν λιπαρά ψάρια στην εγκυμοσύνη και όσων δεν κατανάλωναν, όπως φάνηκε στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στους 6 μήνες δεν υπήρχε διαφορά στα ποσοστά αλλεργίας μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν σολομό και όσων δεν κατανάλωναν.

Ωστόσο, στην ηλικία των 2,5 ετών, παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν λιπαρά ψάρια στην εγκυμοσύνη ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα.

Ο Philip Calder, του University of Southampton, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι έγκαιρη διατροφική παρέμβαση, ακόμα και στην εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση στην υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα- ή η έλλειψή τους- εμπλέκονται σε διάφορες νόσους, από αλλεργίες μέχρι αρτηριοσκλήρυνση και φλεγμονώδεις νόσους, όπως η νόσος του Κρον.

Η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, στην οποία ομάδα γυναικών κατανάλωνε σολομό δυο φορές την εβδομάδα από τη 19η εβδομάδα κύησης.

Στη συνέχεια, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε τεστ αλλεργίας στους 6 μήνες και στην ηλικία των 2 έως 3 ετών.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά ομάδας ελέγχου των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωσαν σολομό στην εγκυμοσύνη.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Experimental Biology Congress, στο Σαν Ντιέγκο.

 

Πηγές:
Experimental Biology Congress.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών