Το έμβρυο μιας παχύσαρκης εγκύου που εμφανίζει διαβήτη κύησης είναι 5 φορές πιο πιθανό να αναπτυχθεί περισσότερο σε μέγεθος μέχρι τον έκτο μήνα ανακάλυψε νέα έρευνα, προσθέτοντας ότι το παιδί έχει την τάση να εμφανίσει αργότερα παχυσαρκία και διαβήτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ανάπτυξη του εμβρύου αρχίζει εβδομάδες πριν την εξέταση των γυναικών για διαβήτη κύησης. Υποδεικνύει ότι τα προγράμματα εξετάσεων θα πρέπει να γίνονται νωρίς.

Η Ulla Sovio, του University of Cambridge, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι τα μωρά γυναικών που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης ήταν ήδη αφύσικα μεγάλα μέχρι τη στιγμή που έγινε η διάγνωση στη μητέρα.
Δεδομένου του κινδύνου επιπλοκών στη μητέρα και στο παιδί από τον διαβήτη κύησης, τα ευρήματα δείχνουν ότι αν εξετάζονται νωρίτερα οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθηθεί η βελτίωση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εικόνας τους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 4.000 γυναικών που έγιναν μητέρες πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας υπερηχογραφήματα για να αξιολογήσει την ανάπτυξη των εμβρύων.

Ανακάλυψε ότι τα έμβρυα γυναικών που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης αναπτύχθηκαν υπερβολικά πριν τη διάγνωση, μεταξύ 20 και 28 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο συνδυασμός παχυσαρκίας και διαβήτη κύησης συνδεόταν με σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο υπερβολικής ανάπτυξης του εμβρύου στο υπερηχογράφημα των 28 εβδομάδων.

Έτσι, τα μωρά ήταν ήδη μεγάλα όταν έγινε η διάγνωση και τα ευρήματα δείχνουν ότι η έναρξη της διαταραχής της ανάπτυξης του εμβρύου στον διαβήτη κύησης προηγείται της συνηθισμένης χρονικής στιγμής που γίνεται η εξέταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

 

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"
Απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου "Αττικόν" στην καταγγελία Καλλιάνου