Ερευνητές ενδεχομένως εντόπισαν αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος σε γυναίκες- και σε μικρότερη έκταση σε άντρες.

Ανέλυσαν στοιχεία περίπου 175.000 ανθρώπων μεταξύ 18 και 44 ετών, σε 51 χώρες και ανακάλυψαν ότι λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες που έπιναν και κάπνιζαν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άσθμα σε σύγκριση με γυναίκες υγιούς βάρους που δεν κάπνιζαν ή έπιναν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open Respiratory Research. Ωστόσο δεν απέδειξε ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες προκαλούν άσθμα, αλλά έδειξε σχέση μόνο.

Ο ερευνητής Jayadeep Patra, του St. Michael's Hospital στο Τορόντο, δήλωσε ότι αν και εξατομικευμένοι σωματικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που συνδέονται με το άσθμα έχουν εξεταστεί και πρωτύτερα, οι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε πολλούς παράγοντες κινδύνου, επομένως είναι σημαντικό να κατανοούμε τη συνδυαστική επίδραση.

Η έρευνα ανακάλυψε γενικά, αυξημένο κίνδυνο συριγμού και άσθματος σε άντρες και γυναίκες, αλλά το μέγεθος των συνδυασμένων επιδράσεων του χαμηλού ή υψηλού ΔΜΣ, του καπνίσματος και του ποτού ήταν σταθερά υψηλότερο σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Το άσθμα παρατηρείται περισσότερο σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, πιθανόν λόγω μεγαλύτερου αριθμού παραγόντων κινδύνου, όπως ευρεία εσωτερική χρήση στερεών καυσίμων, που αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικών και καρδιακών προβλημάτων.

 

Πηγές:
BMJ Open Respiratory Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο