Άνθρωποι με σοβαρή παχυσαρκία που υποβάλλονται σε βαριατρική εγχείρηση είναι πιθανό να εμφανίσουν βελτίωση στον πόνο, στη σωματική λειτουργία και στην ικανότητα βάδισης, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι περίπου το 50% έως70 % των ενηλίκων εμφάνισαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό πόνο και στη σωματική λειτουργία, καθώς και στην ικανότητα βάδισης.

Η επικεφαλής της έρευνας ήταν η Wendy C. King του University of Pittsburgh.
Η σοβαρή παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη και πόνο στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα περιορισμούς στη βάδιση και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, ανέλυσε 2.458 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκε σε 10 νοσοκομεία. Από αυτούς το 79% ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας 47 ετών και 2.221 υποβλήθηκαν σε αρχική και κατοπινή αξιολόγηση.

Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την εγχείρηση και κάθε χρόνο μετά από αυτή.
Η βαριατρική εγχείρηση είναι αποτελεσματική στην επίτευξη και διατήρηση της απώλειας βάρους, αν και η ποικιλία και η διάρκεια των βελτιώσεων στον πόνο και στη σωματική λειτουργία δεν έχουν περιγραφεί καλά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αλλαγές στον πόνο και στη σωματική λειτουργία τα πρώτα 3 χρόνια μετά τη βαριατρική εγχείρηση και παράγοντες που συνδέονται με βελτίωση σε ενήλικες με σοβαρή παχυσαρκία.

Οι μειώσεις στο βάρος και στα συμπτώματα κατάθλιψης πριν και μετά την εγχείρηση συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε πολλά αποτελέσματα.

Περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων με σοβαρό πόνο στα γόνατα και στα ισχία ή αναπηρία στην έναρξη της έρευνας, εμφάνισαν βελτιώσεις στα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας.

 

Πηγές:
JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης