Επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τη μαζική παραγωγή αιμοπεταλίων.

Επιστημονική ομάδα του NHS και του University of Cambridge ανακάλυψε πώς να αναπτύξει τα εργοστάσια αιμοπεταλίων του οργανισμού στο εργαστήριο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να παράσχει νέα πηγή αιμοπεταλίων για τον τερματισμό της σοβαρής αιμορραγίας, για παράδειγμα, μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει η διαδικασία πιο αποτελεσματική πριν αρχίσουν δοκιμές.
Ο αιματολόγος Dr Cedric Ghevaert, δήλωσε ότι εξαρτώμαστε από δωρεές αίματος για την παραγωγή των αιμοπεταλίων, τα οποία χρειάζονται μετά από τραυματισμό, εγχείρηση, θεραπεία κατά της λευχαιμίας και ορισμένες διαταραχές αίματος όπως η αιμορροφιλία.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να αναπτύξει μεγακαρυοκύτταρα στο εργαστήριο.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, ήταν αυτή ομάδας χημικών διακοπτών που χρειάζονται για να δημιουργηθούν μεγακαρυοκύτταρα.

Ο Dr Ghevaert, δήλωσε ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να έχουμε αρεκτά αιμοπετάλια από κάθε μεγακαρυοκύτταρο.
Τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο παράγουν περίπου 10 μεγακαρυοκύτταρα το καθένα. Ωστόσο, το καθένα όταν λειτουργεί φυσιολογικά στον μυελό των οστών παράγει μέχρι 2.000.

Εκτιμάται ότι η δημιουργία των ίδιων καταστάσεων με αυτές στο μυελό των οστών θα μπορούσε να κάνει πιο αποτελεσματικά τα κύτταρα.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα