Ερευνητές του Penn State University, ανακάλυψαν ότι microRNAs, ή miRNAs, στο αίμα μπορούν να δείξουν αν ασθενείς έχουν άσθμα ή άλλη παρόμοια πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή πνευμόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα miRNAs παίζουν ρόλο στη γονιδιακή έκφραση και όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τον χαρακτηρισμό νόσων με βάση την εικόνα που δρουν στο άσθμα, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ ειδών άσθματος και άλλων παθήσεων.

Ο Dr. Faoud Ishmael, ανακάλυψε ότι υπάρχει υποομάδα αυτών των miRNA που είναι μοναδική για το άσθμα και ότι τα miRNA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση με βάση αν κάποιος έχει υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορετικό μοριακό αποτύπωμα αν κάποιος έχει άσθμα σε σύγκριση με το αν έχει αλλεργική ρτνίτιδα ή τίποτα από αυτά.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and clinical Immunology, η ερευνητική ομάδα επέλεξε 35 ασθενείς με άσθμα, 25 χωρίς άσθμα αλλά με αλλεργική ρινίτιδα και 19 χωρίς αλλεργία και χωρίς άσθμα, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ έκφρασης miRNA και DNA.

Οι ερευνητές εντόπισαν 30 miRNAs που εκφράζονταν διαφορετικά μεταξύ των 3 ειδών ασθενών, χωρίζοντας τα miRNAs σε 5 ομάδες με βάση την εικόνα του τρόπου που εκφράζονταν. Εκτός του ότι κατέστη δυνατός ο εντοπισμός διαφορών μεταξύ υγιών ανθρώπων και όσων είχαν πάθηση, οι δείκτες επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν υπότυπους άσθματος με βάση την εξέταση αίματος.

Εκτός της διαγνωστικής δυνατότητας που μπορούν να προσφέρουν τα ευρήματα miRNAs, οι ερευνητές επίσης δήλωσαν ότι αποτελούν μια ευκαιρία για νέες αγωγές κατά του άσθματος και τις αλλεργίες που στοχεύουν μόρια τα οποία συνδέονται με τις παθήσεις.

Ο Ishmael δήλωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί εξέταση αίματος τα επόμενα 5 χρόνια. Με μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο να μπορεί να γίνει διάγνωση άσθματος.

 

Πηγές:
Journal of Allergy and clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας