Επιστήμονες που μελέτησαν τη συγγνώμη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν έξι στοιχεία που καθορίζουν αν η απολογία μας είναι επιτυχημένη, τονίζοντας πως μερικά είναι πιο σημαντικά. Στα πειράματά τους συμμετείχαν 755 άνθρωποι, σε μια εξομοίωση συνθηκών γραφείου. Τα 6 στοιχεία είναι τα εξής:

1. Έκφραση μετάνοιας
2. Εξήγηση του λάθους
3. Ανάληψη των ευθυνών
4. Δήλωση μετάνοιας
5. Προσφορά για επανόρθωση
6. Αίτηση για συγχώρεση

Μπορεί να μην περιέχονται και τα έξι στις συγγνώμες μας, αλλά φαίνεται πως το πιο σημαντικό από όλα είναι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, καθώς αυτό μπορεί να κάνει το άτομο του οποίου την συγχώρεση ζητάμε να μας δει πιο θετικά. Έπειτα, το να προτείνουμε κάποιον τρόπο για να επανορθώσουμε φαίνεται να είναι πολύ σημαντικό, καθώς δείχνει πως θέλουμε να επανορθώσουμε για το λάθος μας. Τέλος, ο λιγότερο σημαντικός παράγοντας ίσως είναι το να ζητήσουμε λεκτικά τη συγχώρεση.

Ο χρόνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Όσο πιο σύντομα απολογηθούμε για το λάθος μας, τόσο το καλύτερο. Αν περιμένουμε πολύ, η “ζημιά” μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη. Βέβαια, οι ειδικοί δηλώνουν πως αυτό το μοτίβο ίσως να λειτουργεί καλύτερα για τα λάθη και τις παρεξηγήσεις στον χώρο εργασίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές (και αιτίες για να ζητήσουμε συγγνώμη) ανάμεσα σε μέλη οικογένειας και σε ζευγάρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας