Η υιοθέτηση προγράμματος μέτριας ή έντονης άσκησης μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τις πιθανότητες ενός άντρα να επιβιώσει από τον καρκίνο στον προστάτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα του American Cancer Society περιέλαβε περισσότερους από 10.000 άντρες, ηλικίας 50 έως 93 ετών οι οποίοι διαγνώστηκαν μεταξύ 1992 και 2011 με καρκίνο του προστάτη. Οι άντρες έδωσαν πληροφορίες για τη σωματική δραστηριότητα πριν και μετά τη διάγνωση.

Άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης πριν τη διάγνωση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από τον καρκίνο προστάτη σε σχέση με όσους ασκούνταν λιγότερο, σύμφωνα με ομάδα με επικεφαλής την Ying Wang.

Περισσότερη άσκηση φάνηκε να δίνει ακόμα μεγαλύτερο όφελος. Άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης μετά τη διάγνωση είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με όσους ασκούνταν λιγότερο, ανακάλυψε η έρευνα.

Αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η σχέση είναι αιτιατή, τα αποτελέσματα στηρίζουν ενδείξεις ότι επιζήσαντες από καρκίνο στον προστάτη, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες για άσκηση και υποδεικνύει ότι οι γιατροί θα πρέπει να σκέφτονται την προαγωγή ενός ενεργητικού τρόπου ζωής στους ασθενείς με καρκίνο προστάτη, δήλωσε η Wang.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση του βαδίσματος ως το μόνο είδος άσκησης. Ανακάλυψαν ότι το βάδισμα για 4 έως 6 ώρες την εβδομάδα, πριν τη διάγνωση, συνδέθηκε επίσης με κατά ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο προστάτη.

Ωστόσο, η χρονική περίοδος ήταν σημαντική, καθώς το περπάτημα μετά τη διάγνωση δεν συνδεόταν με στατιστικά σημαντικό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Association for Cancer Research, στη Νέα Ορλεάνη.

 

Πηγές:
American Association for Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα