Νέα έρευνα από τη νότιο Κορέα υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μείωση του κινδύνου για άντρες και γυναίκες. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American Association for Cancer Research.

Η κατανάλωση μιας μερίδας ξηρών καρπών τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχει μεγάλη επίδραση στον κίνδυνο, δήλωσε η Dr. Aesun Shin, του Seoul National University College of Medicine στη Νότιο Κορέα.

Στην έρευνα μια μερίδα θεωρήθηκαν τα 15 γραμμάρια.

Αν και οι ερευνητές περιέλαβαν πολλά είδη ξηρών καρπών στην ανάλυση, τα φιστίκια καταναλώνονταν περισσότερο στην έρευνα.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 923 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο παχύ έντερο και συνέκριναν τη διατροφή τους με αυτή 1.846 ανθρώπων που δεν είχαν καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν 3 τουλάχιστον μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 69% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε σχέση με όσους ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς. Γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες είχαν 81% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, έδειξε η έρευνα.

Επιπλέον, οι ερευνητές εστίασαν σε 7 διαφορετικά είδη καρκίνου στο παχύ έντερο με βάση την περιοχή στην οποία βρισκόταν ο καρκίνος. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο σε όλες τις περιοχές που εξέτασαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του μικρότερου κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, εικάζουν ότι ορισμένες ουσίες, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η Shin σημείωσε ότι ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμούνται την πρόσληψη ξηρών καρπών και πιθανόν να μη θυμόνταν με ακρίβεια.

 

Πηγές:
American Association for Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας