Εκρηκτικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των διαβητικών ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, από 415 εκατ. που ήταν οι διαβητικοί το 2015 αναμένεται να φθάσουν τα 642 εκατ. ανθρώπους το 2040 –δηλαδή ένας ενήλικας στους 10- και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι μισοί εξ αυτών, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Οργάνωση δεν ξέρουν ότι έχουν διαβήτη. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει και στην Ελλάδα, καθώς ενώ τα στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη τους προσδιόριζε πέρυσι στους 608.000 ανθρώπους, τελευταία στοιχεία τους ανεβάζουν στους 763.698, αντιπροσωπεύοντας πια το 9,9% στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας από 20 έως και 79 ετών.

Τα παραπάνω  περιλαμβάνονται στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο  «Εθνική Μελέτη και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ.)» που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Εθνικούς πόρους, ενώ συμμετείχε και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Ένα από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των διαβητικών που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστοι ή αρρύθμιστοι. Συγκεκριμένα το 1,55% είναιαδιάγνωστοι, το 2.3% αρρύθμιστοι και το 7,8% λαμβάνουν αγωγή, αποτελώντας φυσική απόρροια -μεταξύ άλλων- της κρίσης. Η οποία έχει καταστήσει σε σημαντικό βαθμό προβληματική την πρόσβαση στο φάρμακο, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.  Η νόσος δείχνει να έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες (παχυσαρκία) και την έλλειψη σωματικής άσκησης. 

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που
εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όσον αφορά το κόστος νοσηλείας, τελευταία στοιχεία (2014) το υπολογίζουν στα 76 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων εκτιμάται στα 318, 7 εκατ. ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας