Το πρόβλημα που έχει κάποιος να διαπιστώσει προς ποια κατεύθυνση θα πάει μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που συνδέει την ικανότητα να κινηθεί κάποιος σε ένα λαβύρινθο με άλλους βιοδείκτες.

Ερευνητές του Washington University στο St. Louis συνέκριναν την ικανότητα μετακίνησης σε ένα λαβύρινθο, ανθρώπων με και χωρίς βιοδείκτες για την εμφάνιση της νόσου, και ανακάλυψαν ότι προέβλεπε με ακρίβεια αν αντιμετώπιζαν κίνδυνο να νοσήσουν.

Η προκλινική νόσος Alzheimer εμφανίζεται  με αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο και μπορούν να εντοπιστούν ερευνώντας για βιοδείκτες στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι βιοδείκτες μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση πλακών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τον ιππόκαμπο και τον κερκοφόρο πυρήνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Denise, ο οποίος σημείωσε ότι οι εργασίες περιπλάνησης που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τη στρατηγική νοητικής χαρτογράφησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό όπλο για τον εντοπισμό των πολύ αρχικών νοητικών αλλαγών που συνδέονται με τη νόσο.

Ερευνητές επέλεξαν 42 υγιείς ανθρώπους χωρίς βιοδείκτες για τη νόσο, 13 που ήταν θετικοί για τους δείκτες και 16 με συμπτώματα συμπεριφοράς, ενδεικτικά για πρόωρη νόσο Alzheimer.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν 2 ώρες εξέτασης σε υπολογιστή, για τον έλεγχο των ικανοτήτων τους σε εικονικό λαβύρινθο-συγκεκριμένα πόσο καλά μπορούσαν να μάθουν και να ακολουθήσουν προκαθορισμένο δρόμο και πόσο καλά μπορούσαν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν νοητικό χάρτη του λαβυρίνθου.

Η ομάδα με το προκλινικό  Alzheimer είχε χειρότερη επίδοση σε εργασίες, σε σύγκριση με τη φυσιολογική ομάδα, αλλά ξεπέρασε τις δυσκολίες και είχε
επίδοση σχεδόν το ίδιο καλή με τους φυσιολογικούς ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer disease.

 

 

Πηγές:
Journal of Alzheimer disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ