Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε χρόνια φλεγμονή σε θετικούς στον ιό HIV ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τη σχέση των επιπέδων ψευδαργύρου στον ορό και της φλεγμονής, σε ανθρώπους με λοίμωξη από τον ιό HIV, λαμβάνοντας υπόψη την αντιρετροϊκήαγωγή.

Ο ψευδάργυρος δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και η έλλειψή του είναι συχνή ανωμαλία σε μικροθρεπτικές ουσίες που έχουν οι άνθρωποι με HIV.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης ψευδαργύρου στον ορό και της συγκέντρωσης CRP σε θετικούς στον ιό ανθρώπους. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα CRP.

Ο Krishna Poudel, του University of Massachusetts Amherst στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο CRP είναι δείκτης φλεγμονής που έχει συνδεθείμε αρκετές παραμέτρους της εξέλιξης της λοίμωξης με HIV και αποτελεί εστία εκτενών ερευνών, ενώ επίσης αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη επιβίωσης.

Ο Poudel δήλωσε ότι το γεγονός ότι αρκετές έρευνες υπέδειξαν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι κάτι σημαντικό για τους ερευνητές ώστε να είναι σε εγρήγορση, τους οδήγησε να τον αναλύσουν σε φορείς του ιού.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον ορό θα συνδέονταν με αυξημένες συγκεντρώσεις CRP σε θετικούς στον ιό ανθρώπους λαμβάνοντας υπόψη την αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ομάδα 322 ανθρώπων που ζούσαν με τον ιό HIV, στο Νεπάλ. Ανέλυσαν 311   οροθετικούς, 177 άντρες και 134 γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών.

Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ψευδαργύρου και CRP στον ορό και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, δείγματα αίματος και ινδικά συμπληρώματα για να υπολογίσουν την πρόσληψη ψευδαργύρου και τα επίπεδα CRP.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι η μέση συγκέντρωση CRP μειώθηκε σημαντικά καθώς οι συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον ορό αυξάνονταν, σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε στρατηγικές παρέμβασης για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής σε οροθετικούς, περιλαμβανομένων και αυτών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή για τον έλεγχο της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Trace Element Research.

 

 

Πηγές:
Biological Trace Element Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;