Άνθρωποι που περιστασιακά εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νοσηλεύτριες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και εργάζονταν τουλάχιστον 3 νύχτες το μήνα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα τα επόμενα 24 χρόνια σε σχέση με νοσηλεύτριες που εργάζονταν σταθερά σε πρωινές βάρδιες.

Η ερευνήτρια Celine Vetter, του Harvard Medical School και του Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, πιστεύει ότι πρόκειται για σημαντικό μήνυμα, επειδή αποτελεί δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.

Για τη νέα έρευνα, η Vetter χρησιμοποίησε στοιχεία περισσότερων των 189.000 γυναικών. Περίπου το 40% συμμετείχε στη Nurses' Health Study (NHS), που ξεκίνησε το 1988. Οι υπόλοιπες συμμετείχαν στη NHS2, που ξεκίνησε το 1989.
Οι γυναίκες μπήκαν στην έρευνα μεταξύ 25 και 55 ετών. Στην έναρξη, καμία από αυτές δεν είχε στεφανιαία νόσο.

Οι συμμετέχουσες στη NHS ρωτήθηκαν μόνο σχετικά με το ιστορικό νυχτερινής βάρδιας αλλά οι συμμετέχουσες στη NHS2 έδιναν στοιχεία για τις νυχτερινές βάρδιες κάθε 2 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας υπήρξαν 7.303 περιστατικά προβλημάτων στεφανιαίας νόσου, όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη και εγχειρήσεις, στη NHS και 3.519 στη NHS2.

Γενικά, ο κίνδυνος αυξανόταν σε ευθυγράμμιση με τον αριθμό ετών που περνούσαν οι γυναίκες σε νυχτερινές βάρδιες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA.

Σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι νοσηλεύτριες στη NHS2 που δεν εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν 12% υψηλότερος σε νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για λιγότερο από 5 χρόνια, 19% υψηλότερος σε όσες εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες από 5 ως 9 χρόνια και 27% υψηλότερος σε όσες εργάζονταν νύχτα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ωστόσο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώθηκε καθώς οι γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες ή συνταξιοδοτήθηκαν.

Για παράδειγμα, νοσηλεύτριες με τουλάχιστον 10 χρόνια εργασίας σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά το πρώτο ήμισυ της διάρκειας της έρευνας αλλά μόνο 10% αυξημένο κίνδυνο κατά το δεύτερο ήμισυ.

Η έρευνα δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχέση, αλλά η Vetter δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό. Δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα ενδεχομένως αφορούν ανθρώπους που εργάζονται σε βάρδιες νωρίς το πρωί, καθώς σηκώνονται από το κρεβάτι τη νύχτα.

 

Πηγές:
JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου