Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 39 χώρες και έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών τροφών ήταν πιο σημαντική για αυτούς τους ανθρώπους παρά η αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών, όπως για παράδειγμα τα γλυκά και τα σακχαρούχα ροφήματα.

Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 100 ανθρώπους που κατανάλωναν το μεγαλύτερο ποσοστό τροφών της μεσογειακή διατροφής υπήρχαν 3 λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι σε σύγκριση με την κατανάλωση από 100 ανθρώπους της μικρότερης ποσότητας υγιεινών τροφών, κατά τη διάρκεια σχεδόν 4 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Ο ερευνητής Ralph Stewart, του University of Auckland, δήλωσε ότι έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, ανακάλυψε ότι κάθε αύξηση κατά μια μονάδα στο σκορ μεσογειακής διατροφής συνδεόταν με 7% μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

Ο Stewart πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών που θεωρούνταν λιγότερο υγιεινές και πιο αντιπροσωπευτικές της δυτικής διατροφής δεν συνδέθηκε με αύξηση στα παραπάνω.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενθάρρυνση των καρδιοπαθών να καταναλώνουν περισσότερες υγιεινές τροφές και ίσως να εστιάζουν λιγότερο στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών.

Ωστόσο, ο ερευνητής προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές χωρίς ‘’τιμωρία’’.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]