Το είδος της διατροφής ασθενών με καρκίνο στον προστάτη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Emma Allott, του University of North Carolina, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως το υψηλότερο περιεχόμενο σε κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα του καρκίνου στον προστάτη.

Όπως δήλωσε, το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύει ότι ο περιορισμός του περιεχομένου της διατροφής σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί επίσης ενδεχομένως να παίζει ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 1.800 άντρες από τη Βόρειο Καρολίνα και τη Λουϊζιάνα. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη, μεταξύ 2004 και 2009. Ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλους παράγοντες το διάστημα που έγινε η διάγνωση.

Υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως λιπαρό βόειο κρέας και τυρί συνδέθηκε με πιο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Σημείωσαν ότι η σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και επιθετικού καρκίνου του προστάτη ήταν πιο αδύναμη σε άντρες που λάμβαναν στατίνες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό υποδεικνύει ότι οι στατίνες μειώνουν αλλά δεν αναστρέφουν ολοκληρωτικά την επίδραση που μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών στον καρκίνο του προστάτη.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών στις τροφές, όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί, συνδέονταν με λιγότερο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στις 18 Απριλίου σε συνέδριο.

 

Πηγές:
University of North Carolina.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης