Συμπτώματα κατάθλιψης που σταθερά αυξάνουν με το πέρασμα του χρόνου, στους ηλικιωμένους, θα μπορούσαν να σημαίνουν αρχικά συμπτώματα άνοιας, δήλωσαν ερευνητές.

Άλλες τάσεις των συμπτωμάτων, όπως χρόνια κατάθλιψη φαίνεται πως δεν συνδέονται, ανακάλυψε η έρευνα.
Ολλανδοί ερευνητές εστίασαν σε διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης της κατάθλιψης σε ηλικιωμένους και πώς αυτό συνδεόταν με οποιονδήποτε κίνδυνο.

Κατέληξαν ότι η επιδείνωση της κατάθλιψης μπορεί ενδεχομένως να σηματοδοτεί ότι η άνοια αρχίζει να εμφανίζεται.

H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, παρακολούθησε περισσότερους από 3.000 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών και άνω, που ζούσαν στην Ολλανδία.

Όλοι είχαν κατάθλιψη, αλλά όχι συμπτώματα άνοιας στην έναρξη.

Ο Dr M Arfan Ikram, του Erasmus University Medical Center, στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης που σταδιακά αυξάνουν με τον καιρό, φαίνεται να είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας άνοιας στους ηλικιωμένους σε σχέση με άλλες οδούς κατάθλιψης.

Όπως δήλωσε, υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις, όπως ότι η κατάθλιψη και η άνοια μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν σύμπτωμα κοινής αιτίας ή ότι τα αυξανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα βρίσκονται στην αρχή του συνεχούς της άνοιας, στους ηλικιωμένους.
Μόνο η ομάδα ανθρώπων των οποίων συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνονταν με τον καιρό φάνηκε να έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας-περίπου 1 στους 5 (55 στους 255)ν στη συγκεκριμένη ομάδα εμφάνισε άνοια.

Άλλοι που είχαν συμπτώματα τα οποία μειώθηκαν ή έμειναν ίδια δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο.
Για παράδειγμα, μεταξύ όσων εμφάνισαν χαμηλά αλλά σταθερά επίπεδα κατάθλιψης, περίπου το 10% εμφάνισε στη συνέχεια άνοια.

Η ακριβής φύση της κατάθλιψης στον κίνδυνο άνοιας παραμένει άγνωστη.
Συχνά οι δυο παθήσεις συνυπάρχουν αλλά η νέα έρευνα είναι από τις πρώτες που εστιάζουν σε διαφορετικές τάσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Πηγές:
The Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!