Νέα έρευνα αναφέρει ότι η εργασία σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και με φτωχή υγεία μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Άσχετα από την κατάσταση υγείας, άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ηλικία των 65 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ανακάλυψαν ερευνητές του Oregon State University σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες.

Άλλες έρευνες έδειξαν τη σημασία της φυσική δραστηριότητας- άσκηση, κοινωνικοποίηση ή συνέχιση εργασίας- για τη διατήρηση των νοητικών και σωματικών ικανοτήτων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλοί άνθρωποι που συνέχιζαν να εργάζονται είχαν καλύτερη φόρμα με πολλούς τρόπους, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μακροζωία, αλλά η συνέχιση της εργασίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει καθέναν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Robert Stawski, του Oregon State University, δήλωσε ότι η υγιής ομάδα γενικά είναι πιο προνομιούχα όσον αφορά την εκπαίδευση, το εισόδημα, τις συμπεριφορές υγείας και τρόπου ζωής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες η τάση παρέμενε. Τα ευρήματα φαίνεται να δείχνουν ότι άνθρωποι που παραμένουν ενεργοί ωφελούνται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.956 ανθρώπων που εργάζονταν το 1992 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2010. Οι υγιείς δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν επηρέασε την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν.

Κατά τη διάρκεια των 8 ετών παρακολούθησης 234 υγιείς και 262 μη υγιείς συνταξιούχοι πέθαναν (ποσοστό 12% και 25,6% σε κάθε ομάδα).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα των υγιών, όσοι εργάστηκαν ένα χρόνο μετά την ηλικία των 65 ετών είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο και μη υγιείς συνταξιούχοι που εργάστηκαν ένα επιπλέον έτος είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο.

Ο Chenkai Wu, δήλωσε ότι μπορεί ενδεχομένως η εργασία σε μεγάλη ηλικία να μην αφορά όλους, αλλά θεωρεί ότι φέρνει στους ανθρώπους πολλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής τους.

 

Πηγές:
Journal of Epidemiology and Community Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management