Περίπου ένας στους πέντε επιζώντες από τον ιό ‘Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε εμφάνισε σοβαρή ή ολική απώλεια όρασης εντός εβδομάδων από τον χαρακτηρισμό του ως ελεύθερος ιού, αναφέρει νέα έρευνα.

Πολλοί επιζώντες εμφανίζουν ραγοειδίτιδα- όρος που περιγράφει νόσους που προκαλούν οίδημα και μπορούν να καταστρέψουν οφθαλμικούς ιστούς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. John Mattia, του Lowell and Ruth Gess Eye Hospital, δήλωσε ότι ασθενείς με ραγοειδίτιδα εμφάνισαν οφθαλμικά συμπτώματα κατά μέσον όρο 3 εβδομάδες μετά την αποχώρησή τους από κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο συνέδριο της Association for Research in Vision and Ophthalmology.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα μάτια 50 επιζώντων από τον ιό ‘Εμπολα, που εμφάνισαν ραγοειδίτιδα, μεταξύ 270 επιζώντων. Ελέγχθηκαν συνολικά 62 μάτια, με εξέταση οπτικής οξύτητας.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα, σοβαρή οφθαλμική βλάβη και τύφλωση παρατηρήθηκε σε τουλάχιστον ένα μάτι στα 19 από τα 62 που εξετάστηκαν.

‘Αντρες και γυναίκες είχαν παρόμοιο κίνδυνο απώλειας όρασης και η διάρκεια των συμπτωμάτων του Έμπολα δεν φάνηκε να επηρεάζει τις πιθανότητες να υποστεί οφθαλμική βλάβη ένας ασθενής.

Πηγές:
Association for Research in Vision and Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]