Τα οφέλη που έχουν για την υγεία η ποδηλασία και το περπάτημα υπερτερούν των βλαβερών συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπέδειξε νέα έρευνα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε 40.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στη Βρετανία και όταν κάποιος ασκείται εισπνέει περισσότερη.

Αντίθετα, η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και άλλων νόσων.

Η έρευνα του University of Cambridge έδειξε ότι ακόμα και σε πόλεις με μεγάλη ρύπανση τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να συγκρίνουν στοιχεία διαφορετικών ειδών άσκησης και διαφορετικών ειδών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ανακάλυψαν ότι για μια μέση συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστική περιοχή το κρίσιμο σημείο όπου ο κίνδυνος αρχίζει να ξεπερνά τα οφέλη είναι μετά από 7 ώρες ποδηλασίας ή 16 ώρες βάδισης την ημέρα.

Ο ερευνητής Dr Marko Tainio, δήλωσε ότι ακόμα και στο Νέο Δελχί όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι δεκαπλάσια από αυτά του Λονδίνου οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ποδήλατο πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα πριν οι κίνδυνοι από τη ρύπανση ξεπεράσουν τα οφέλη στην υγεία.

Πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μειοψηφία εργαζομένων στις πιο μολυσμένες πόλεις, όπως οι ταχυδρόμοι που χρησιμοποιούν ποδήλατο, μπορεί ενδεχομένως να εκτίθενται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ρύπανσης ώστε να ακυρώνουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Preventive Medicine, σημείωσε ότι η άσκηση είναι πάντα ωφέλιμη στο Λονδίνο.

Ο ερευνητής Dr James Woodcock, πρόσθεσε ότι ενώ η έρευνα δείχνει τα οφέλη της άσκησης παρά την ποιότητα του αέρα, δεν αποτελεί επιχείρημα για αδράνεια όσον αφορά την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Παρέχει περαιτέρω στήριξη για επενδύσεις σε δομές ώστε να βγουν οι άνθρωποι από τα αυτοκίνητά τους και να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο- κάτι που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τη φυσική δραστηριότητα.

 

Πηγές:
Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν