Φαίνεται πως οι συνεχείς νύχτες αϋπνίας σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αυπνία θα πρέπει να είναι αγωγή πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση ενηλίκων με χρόνια αϋπνία, σύμφωνα με το American College of Physicians (ACP).

Η παραπάνω μέθοδος αποτελείται από συνδυασμό αγωγών που περιλαμβάνουν τη γνωσιακή θεραπεία σχετικά με τον ύπνο, συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως περιορισμό ύπνου και έλεγχο ερεθίσματος καθώς και εκπαίδευση, όπως υγιεινή του ύπνου (συνήθειες για καλό νυχτερινό ύπνο).

Επισκόπηση δημοσιευμένων ενδείξεων έδειξε ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική αγωγή και μπορεί να εισαχθεί στο πλαίσιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ενώ οι ερευνητές δεν βρήκαν επαρκείς ενδείξεις που να συγκρίνουν άμεσα την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία  με τη φαρμακευτική αγωγή, η μέθοδος πιθανόν έχει λιγότερες παρενέργειες από τα υπνωτικά.

Αν η μέθοδος, μόνη, αποτύχει, η ACP συνιστά οι γιατροί να λαμβάνουν σε συνεννόηση με τον ασθενή απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να προστεθεί στην αγωγή φαρμακευτική αγωγή. Στη συζήτηση θα πρέπει να περιληφθούν τα οφέλη, οι βλάβες και το κόστος των φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
nnals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο