Νεογνά που νοσούν από κρυολόγημα και γρίπη πριν την ηλικία των 6 μηνών είναι πιο ευάλωτα στον διαβήτη τύπου 1 στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Επιστήμονες του Helmholtz Zentrum Munchen, με επικεφαλής την καθηγήτρια Dr. Anette-Gabriele Ziegler, εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 300.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη Βαυαρία μεταξύ 2005 και 2007.

Αξιολόγησαν συστηματικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις λοιμώξεις όσον αφορά την κατοπινή ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.
Οι λοιμώξεις αναλύθηκαν σύμφωνα με τον εντοπισμό των συμπτωμάτων (όπως λοιμώξεις στο δέρμα, στους οφθαλμούς, στο πεπτικό ή αναπνευστικό), τα αίτια (από βακτήρια, ιούς ή μύκητες) και την ηλικία (τρείς μήνες –έτος από τη γέννηση).

Ο ερευνητής Dr. Andreas Beyerlein δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι διαταραχές του αναπνευστικού λόγω ιών κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Λοιμώξεις που συνέβησαν αργότερα ή που αφορούσαν άλλα όργανα δεν συνδέονταν με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο.

Για τους ερευνητές, τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω κομμάτι του παζλ στην κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης τύπου 1, με την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής.

Η ερευνήτρια Ziegler, πρόσθεσε ότι η έρευνα είναι επίσης σταθερή με άλλα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί με βάση στοιχεία παιδιών με αυξημένο οικογενειακό κίνδυνο τα οποία υπέδειξαν ότι οι πρώτοι 6 μήνες ζωής είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και των αυτοάνοσων νόσων όπως ο διαβήτη ς τύπου1.

Στο μέλλον οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει αιτιατή σχέση και αν ναι, ποια παθογόνα εμπλέκονται και πώς προκαλούν την επίδραση.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για την προσπάθεια ανακάλυψης κατάλληλου εμβολίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

 

Πηγές:
JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων