Η βιταμίνη B3 (νικοτιναμίδη) ενδεχομένως είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Η δοκιμή σε 292 ασθενείς ανακάλυψε ότι σκευάσματα νικοτιναμίδης μείωσαν την ξηρότητα του δέρματος μέχρι 7% σε διάστημα 12 μηνών (σε σύγκριση με placebo).

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι υπήρχε 15% διαφορά στην ξηρότητα του δέρματος μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών.
Η καθηγήτρια Diona Damian, του University of Sydney, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η νικοτιναμίδη αναπλήρωσε τουλάχιστον μισή από την ενυδάτωση του δέρματος, που αλλιώς θα είχε χαθεί.

Η ξηρότητα του δέρματος μειώθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο αλλά όχι τόσο πολύ στα άκρα, υποδεικνύοντας ότι το πρόσωπο είναι περισσότερο δεκτικό σε αλλαγές στην ενυδάτωση του δέρματος.

Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους 30 έως 90 ετών που έλαβαν είτε 500mg νικοτιναμίδης είτε placebo δυο φορές την ημέρα για 12 μήνες.

Κάθε 3 μήνες οι συμμετέχοντες εξετάζονταν.

Η καθηγήτρια Damian δήλωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα η έρευνα εξέτασε μόνο ανθρώπους με καρκίνο του δέρματος και όχι ειδικά όσους είχαν ξηρότητα.

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε νέες έρευνες, η νικοτιναμίδη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες αλλαγές για τον έλεγχο της ξηροδερμίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η λήψη διαφορετικής μορφής βιταμίνης B3, (νιασίνης) που έχει παρενέργειες τις οποίες δεν βλέπουμε με τη νικοτιναμίδη, πρόσθεσε η ειδικός.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Australian College of Dermatology, στο Περθ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology.

 

Πηγές:
British Journal of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια