Μελετώντας την επίδραση της ρεσβερατρόλης στη διατροφή πιθήκων, ο Dr. J. P. Hyatt, του Georgetown University, υπέθεσε ότι ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αρνητική επίδραση μιας διατροφής με υψηλά λιπαρά και σάκχαρη στους μύες των ποδιών.

Η ρεσβερατρόλη περιέχεται στα μούρα, στη φλούδα σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί.

Ομάδα ελέγχου, με πιθήκους, σιτίστηκε με υγιεινή διατροφή και άλλη ομάδα σιτίστηκε με διατροφή που περιείχε υψηλά λιπαρά και σάκχαρα. Μισοί από αυτούς επίσης έλαβαν υποκατάστατο ρεσβερατρόλης και μισοί δεν έλαβαν.

Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν πώς ανταποκρίνονταν διαφορετικά μέρη του οργανισμού στα οφέλη της ρεσβερατρόλης- ιδιαίτερα οι μυς στο πόδι.

Εξετάστηκαν 3 είδη μυών. Ένα αργό, ένα γρήγορο και ένα μεικτό. Η έρευνα έδειξε ότι κάθε μυς ανταποκρινόταν διαφορετικά στη διατροφή και στην πρόσθεση ρεσβερατρόλης.

Από τους τρεις, ο πελματικός ήταν αυτός που επηρεάστηκε πιο πολύ από τη διατροφή που ήταν υψηλή σε λιπαρά και σάκχαρα. Επίσης ήταν αυτός που επηρεάστηκε πιο πολύ από τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται μερικώς στο γεγονός ότι σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται περισσότερο από τους δυο άλλους μύες.
Στον πελματικό μυ, η μυοσίνη, πρωτεΐνη που βοηθά να συσπώνται οι μύες και καθορίζει τις αργές ή γρήγορες ικανότητές τους μετακινήθηκε, από πιο αργή σε πιο γρήγορη, με διατροφή υψηλή σε λιπαρά και σάκχαρα.

Η πρόσθεση ρεσβερατρόλης στη διατροφή εξουδετέρωσε τη μετακίνηση.
Η διατήρηση ή πρόσθεση αργών χαρακτηριστικών στους πελματικούς και πελματιαίους μυς αντίστοιχα, δείχνει ότι αυτοί οι μυς είναι πιο ανθεκτικοί στην κούραση σε σχέση με αυτούς χωρίς ρεσβερατρόλη.

Οι μύες, που φαινοτυπικά είναι πιο αργοί, μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες περιόδους δραστηριότητας και θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε βελτιωμένη σωματική δραστηριότητα, κινητικότητα ή ευστάθεια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology.

 

Πηγές:
Frontiers in Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα