Νέα έρευνα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο παχύ έντερο ανακάλυψε ότι όσοι είχαν όγκο στη δεξιά πλευρά επέζησαν κατά μέσον όρο 19 μήνες σε σύγκριση με επιβίωση 33 μηνών όσων είχαν όγκο στην αριστερή πλευρά.

Ο ερευνητής Dr. Richard Goldberg, του Ohio State University Comprehensive Cancer Center, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά σχετικά με τους ασθενείς βάσει του πού εντοπίζεται ο καρκίνος.

Ασθενείς με όγκους στη δεξιά πλευρά τείνουν να έχουν πιο λίγα αρχικά συμπτώματα και συχνά διαγιγνώσκονται αργότερα. Μια αιτία είναι ότι καλοήθεις πολύποδες στη δεξιά πλευρά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν στην κολονοσκόπηση.

Πολλοί πολύποδες είναι εμφανείς. Ωστόσο, πολύποδες στη δεξιά πλευρά τείνουν να είναι επίπεδοι, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην εντοπιστούν και τελικά να καταλήξουν κακοήθεις.

Ο Dr. Goldberg, δήλωσε ότι την επόμενη φορά που θα πάει στην κλινική θα σκεφτεί: δεξιά πλευρά; αριστερή πλευρά; διαφορετική αγωγή.

Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι ορισμένα είδη χημειοθεραπείας μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου που αρχίζει από τη δεξιά πλευρά.

 

Πηγές:
American Society of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες