Νέα ανάλυση έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση κρασιού, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά είναι πιο προστατευτική σε σχέση με τη μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη.

Αρκετές παλαιότερες μετα-αναλύσεις που συνδυάζουν τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών, ανακάλυψαν προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στο διαβήτη, δήλωσαν ερευνητές του Huazhong University στην Κίνα. Η δική τους είναι η πρώτη που εστιάζει σε συγκεκριμένα είδη ποτών.

Στοιχεία από 13 έρευνες σε 400.000 ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% σε σύγκριση με την αποχή.

Η κατανάλωση μπίρας ή άλλων οινοπνευματωδών επίσης μειώνει τον κίνδυνο αλλά κατά πολύ μικρότερα ποσοστά (4% και 5% αντίστοιχα).

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση σχήματος U με τα 3 είδη αλκοόλ. Η μικρότερη κατανάλωση είχε αμελητέα επίδραση και η πιο βαριά πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.

Η κατανάλωση ενός έως 2 ποτηριών κρασιού καθημερινά οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου-περίπου 20%. Μια έως 2 μπύρες καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο κατά 9% και δυο ποτά την ημέρα κατά 5%.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ένας βιολογικός μηχανισμός μπορεί ενδεχομένως να είναι η επίδραση της ρεσβερατρόλης που περιέχει το κρασί, για την οποία έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης και ότι δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ωστόσο, επίσης προειδοποιούν ότι δεν έλαβαν υπόψη όλες οι έρευνες, συγχυτικούς παράγοντες.

Δήλωσαν ότι όσοι πίνουν κρασί μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη λόγω άλλων αιτιών.

 

Πηγές:
Journal of Diabetes Investigation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις