Η θέα του ωκεανού ωφελεί την ψυχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές συνέκριναν ανθρώπους που ζούσαν σε διάφορες περιοχές του Wellington, της Νέας Ζηλανδίας και ανακάλυψαν ότι η καθημερινή θέα της θάλασσας συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Η σχέση παρέμεινε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση, η ηλικία το φύλο και άλλα.
Ωστόσο, η θέα πρασίνου, όπως πάρκα και δάση δεν φάνηκε να έχει τα ίδια οφέλη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health & Place.

Η Amber Pearson, του Michigan State University, δήλωσε ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές δεν διαχώρισαν μεταξύ ειδών πράσινων χώρων.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι μπλε χώροι είναι εντελώς φυσικοί, ενώ οι πράσινοι περιλαμβάνουν περιοχές που φτιάχτηκαν από ανθρώπους, όπως χωράφια για αθλήματα και παιδότοπους, καθώς και δάση.

Τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να αποδειχτούν χρήσιμα για τους πολεοδόμους: Για παράδειγμα, η εξασφάλιση ότι ορισμένα υψηλά κτίρια ή προσιτά σπίτια σε παραθαλάσσιες πόλεις θα χτίζονται σε περιοχές με θέα τον ωκεανό θα μπορούσε να βελτιώσουν την ψυχική υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να καθορίσει αν η θέα μεγάλης επιφάνειας νερού όπως το Great Lakes, έχει την ίδια επίδραση όπως η θέα του ωκεανού.

 

Πηγές:
Health & Place.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management