Νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να σταματήσει αχρείαστες διατροφές χαμηλές σε αλάτι, καθώς αναφέρει ότι τέτοιες αυξάνουν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ερευνητές του McMaster University, δήλωσαν ότι οι μόνοι άνθρωποι που πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου στη διατροφή τους είναι αυτοί με υπέρταση και/ ή όσοι ήδη καταναλώνουν υψηλά επίπεδα αλατιού.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet και πραγματοποιήθηκε σε 130.000 συμμετέχοντες από 49 χώρες εστίασε στις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης αλατιού, αρτηριακής πίεσης και προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλή πρόσληψη αλατιού σχετιζόταν περισσότερο με καρδιακή προσβολή. εγκεφαλικό επεισόδιο και θνησιμότητα σε σχέση με τη μέση πρόσληψη αλατιού.

Ο ερευνητής Andrew Mente, του PHRI και του McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine δήλωσε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα για όσους υποφέρουν από υπέρταση.

Όπως δήλωσε, αν και τα στοιχεία δείχνουν τη σημασία της μείωσης της υψηλής πρόσληψης αλατιού σε ανθρώπους με υπέρταση δεν στηρίζει τη μείωση του αλατιού σε χαμηλά επίπεδα.

Η χαμηλή πρόσληψη αλατιού μειώνει μέτρια την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τη μέση πρόσληψη αλλά η χαμηλή πρόσληψη αλατιού επίσης έχει άλλα οφέλη όπως αύξηση ορισμένων ορμονών που μπορεί ενδεχομένως να ακυρώσει πιθανά οφέλη.

Η ερώτηση δεν είναι αν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη με την πολύ χαμηλή πρόσληψη αλατιού, αλλά αν βελτιώνει την υγεία, πρόσθεσε ο Mente.

 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις