Η κατανομή του φλεγμονώδους μεσολαβητή – παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNF-α) στον εγκέφαλο καταστέλλει τις χρόνιες νευρωνικές διεργασίες αλλαγής που προκαλούνται από την κοκαΐνη.

Αυτή την συνάφεια ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον David Stellwagen στο Πανεπιστήμιο McGill Health Center. Οι ερευνητές ελπίζουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο περιοδικό Neuron, ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους χρόνιους χρήστες κοκαΐνης.

Η χρόνια χρήση κοκαΐνης οδηγεί σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Ο εθισμός στην αμφεταμίνη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είναι κυριολεκτικά εγχαραγμένος στον εγκέφαλο. Παράδειγμα για αυτό είναι η ισχυρή διεγερτική δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα στους τοξικομανείς.

Ο μηχανισμός αυτής της αλλαγής είναι άγνωστος. Είναι δυνατόν, ωστόσο, τα μικρογλοιακά κύτταρα να παίζουν κάποιο ρόλο στην περίπτωση αυτή, καθώς αντιδρούν σε αλλαγές στην χημική ισορροπία στον εγκέφαλο, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία του. Προστατεύουν έτσι τους νευρώνες από μια ανισορροπία των πομπών.

Τα μικρογλοιακά κύτταρα μπορούν επίσης μέσα από διαβιβαστικές ουσίες να προκαλέσουν νευρωνικές και συναπτικές αλλαγές. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κοκαΐνης στην μικρογλοία του εγκεφάλου του ποντικού. Βρήκαν ότι η κοκαΐνη ενεργοποιούσε την κατανομή του TNF –α. Ο TNF – α προκαλούσε ελάττωση των λεγόμενων ΑΜPA υποδοχέων. Ο ενεργοποιημένος πομπός της ομάδας των υποδοχέων ήταν το γλουταμικό.

Η μείωση αυτή προστατεύει τους χρήστες από τον εθισμό στο ναρκωτικό, εμποδίζοντας τη χρόνια εξάρτηση.

Πηγές:
“Neuron“.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο