Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και η Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας οργανώνει το 1ο Συμπόσιο Ειδικών Δημόσιας Υγείας το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο Φραγκόπουλου.
Σήμερα στην Ελλάδα 6 στους 10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ περίπου 1 στους 10 Έλληνες εμφανίζει Σακχαρώδη διαβήτη. Τη στιγμή που τα ποσοστά χρόνιων παθήσεων αυξάνονται εκθετικά και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί από τα βασικά σημεία της πολιτικής ατζέντας στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, ενώ η υγεία των πολιτών τίθεται ως βασική προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1ο Συμπόσιο Ειδικών Δημόσιας Υγείας, συγκεντρώνοντας σημαντικούς εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έρχεται να αναδείξει τον ρόλο και της σημασία της διατροφικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας υγείας.

To συμπόσιο θα εστιάσει σε 4 βασικούς άξονες:

  • Παρεμβάσεις πρόληψης στα πρώτα στάδια της ζωής: ο μητρικός θηλασμός και η ανάγκη για εθνική στρατηγική, πολιτικές για τη διατροφή σε εθνικό επίπεδο, σχολικά γεύματα και διαταραχές πρόσληψης τροφής.
  • Δημόσια Υγεία και Πολιτικές Τροφίμων: μείωση αλατιού στα τρόφιμα, πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για την προώθηση της διατροφής, στόχοι και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Πολιτισμός και Οικολογία της Διατροφής, Γαστρονομία, Βιώσιμη Διατροφική Διαχείριση: διατροφή, πολιτισμός και οικολογία, βιώσιμη διατροφική διαχείριση τροφίμων, οικοφιλική γαστρονομία, τοπικοποίηση της διατροφής.
  • Οικονομικά της υγείας και επιλογές τροφίμων, κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα: οικονομικά της υγείας και πρότυπα κατανάλωσης των νοικοκυριών για είδη διατροφής.

Περισσότεροι από 10 κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και τροφίμων καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θα συμμετασχουν στη συζήτηση με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται:

  • Μαρία Καψοκεφάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και Αναπληρώτρια Πρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Ακαδημαϊκών Συνεργασιών και Διασύνδεσης του Γεωπονικού ΠανεπιστημίουΑθηνών
  • Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ομάδας υψηλού επιπέδου για θέματα Διατροφής και Σωματικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (High Level Group on Nutrition and Physical activity European Commission)
  • Άρτεμις Τσίτσικα, Eπίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β' Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
  • Νικόλαος Μανιαδάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & Αναπληρωτής Κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)
  • Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Παιδίατρος, Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
  • Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος εκπρόσωπος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο ΥγείαςΓιώργος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής ΜΚΟ WWF Ελλάς
  • Γεώργιος Μαράκης, ∆/νση ∆ιατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, Τµήµα Έρευνας και ∆ιατροφικών Μελετών του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
  • Αντώνης Καμπάνης, Εκπρόσωπος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
  • Γεώργιος Ντούρος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ειδικών Ερευνών Νοικοκυριών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;