Άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αν ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Jiang He, του Tulane University στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι η μέτρια μείωση νατρίου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και υψηλή κατανάλωση, μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές εστίασαν στα αποτελέσματα 3.800 ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο σε 7 περιοχές των ΗΠΑ. Οι ασθενείς παρείχαν δείγματα ούρων στους ερευνητές στην έναρξη της έρευνας, το 2003, και στη συνέχεια μια φορά το χρόνο τα επόμενα 2 χρόνια. Το ιατρικό ιστορικό τους παρακολουθήθηκε μέχρι το 2013.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση. Ωστόσο, άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη επίδοση στο υψηλότερο 25% όσον αφορά την καθημερινή πρόσληψη νατρίου, είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σημαντικών καρδιακών προβλημάτων.

Για παράδειγμα, περισσότερο από το 23% των ανθρώπων στην ομάδα υψηλής πρόσληψης νατρίου εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με περίπου 13% όσων λάμβαναν τη μικρότερη ποσότητα νατρίου ημερησίως.

Περίπου το 11% των ανθρώπων στην ομάδα με το πολύ αλάτι εμφάνισε καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με 8% όσων κατανάλωναν το λιγότερο αλάτι καθημερινά.

Το ποσοστό για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 6% έναντι σχεδόν 3% αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

 

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας