Επιστήμονες που μελετούν την έξαρση του ιού Ζίκα στη Βραζιλία ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί οφθαλμικές βλάβες στα μωρά.

Ερευνητές του Stanford University ανακάλυψαν μη φυσιολογική αιμορραγία και βλάβες στα μάτια 3 μωρών (αγοριών) των οποίων οι μητέρες νόσησαν από τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επιθυμούν, όλα τα μωρά που επηρεάστηκαν από τον Zίκα να υποβληθούν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Τα ευρήματα, στο περιοδικό The journal of Ophthalmology ακολούθησαν άλλη πρόσφατη έρευνα που ανακάλυψε παρόμοια οφθαλμικά προβλήματα σε μωρά που επηρεάστηκαν από τον ιό.

Η νόσος είναι ήδη γνωστό πως προκαλεί μικροκεφαλία.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν τα οφθαλμικά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι επιπλοκή της μικροκεφαλίας παρά της λοίμωξης με τον Ζίκα καθαυτής. Και τα δυο είναι πιθανά.

Και τα 3 μωρά που εξέτασαν ερευνητές του Stanford και του University of Sao Paulo επίσης είχαν μικροκεφαλία.
Η βλάβη στα μάτια εντοπιζόταν στον αμφιβληστροειδή.

Υπήρχε μη φυσιολογική ανάπτυξη αγγείων, αιμορραγία και βλάβες σχήματος τορπίλης.

Ο ερευνητής Dr Darius Moshfeghi, δήλωσε ότι επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η αιτία- Ζίκα ή μικροκεφαλία-για την καλύτερη κατανόηση του ποια παιδιά χρειάζονται οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Αρχικά, πιθανόν είναι λογικό να εξετάζονται μωρά με μικροκεφαλία. Ωστόσο, αν αποδειχτεί ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί τα οφθαλμικά προβλήματα ανεξάρτητα, τότε θα χρειαστεί να εξεταστούν όλα τα μωρά των μητέρων που προσβλήθηκαν.

Δήλωσε ότι μερικές από τις ανωμαλίες στους οφθαλμούς θα μπορούσαν να επιλυθούν ή να αντιμετωπιστούν, αλλά άλλες θα μπορούσαν να προκαλούν διαρκή, ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση.

 

Πηγές:
The journal of Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς